Babushka-patrullen


Det låter som ett skämt! Men det är det inte. I Gubernija, en av de karelska lokaltidningarna, läste jag just en av de bättre grejerna på länge! För ett par år sedan bestämde man sig i Kostamus för att försöka få ordning på saker och ting i staden så man inrättade en babushka-patrull. Babushkorna, som är mellan 70 och 82 år, utrustades med granna västar med texten Бабушкин патруль och mobiltelefoner med stora knappar. Sedan började de patrullera på gatorna, de står vid kiosker och kontrollerar att inte försäljarna säljer sprit åt underåriga, går en runda i butikerna och kollar att det är bara choklad som tioåringarna köper, inte cigaretter, och de står vid övergångsställena och hötter med nävarna åt bilister som inte stannar för fotgängare och antecknar registernumret. Babushkorna patrullerar i grupper på tre och de ingriper egentligen inte själva i situationerna utan de rapporterar vidare till milisen. Några av butikerna har blivit tvungna att betala upp till 20 000 rubel (ca 500euro) i böter för att de sålt ut alkohol/cigaretter åt minderåriga och tonåringarna aktar sig för de orange-västade tanterna. Tanterna berättar att de i början möttes med ironi och att man trodde de var gårdskarlar, men i takt med att folk vant sig vid dem har de fått många tacksamma ord. En av tanterna berättar att hon i början hemlighöll för sin man vad hon sysslade med under sina kvällspromenader, men när han fick reda på det skrattade han bara och tyckte det är skönt att få vara i fred ibland. Så själv kommer han inte med ut och patrullerar, "han är en sån soffliggare", säger frun. Det är bara en man som är med i patrullen och han är ofta sjuk så han är sällan med på uppdrag. Västarna där det står Дедушкин патруль får därför också användas av babushkorna.

Jag blev helt imponerad av artikeln! Än en gång ser man vem det är som håller det här landet på fötter! Jo babushkorna förstås. Vad skulle Ryssland vara utan dom? Vem skulle stå med rumporna i vädret och gräva upp potatis ur landet på datja-tomten om inte babushkorna? Vem skulle skälla ut odrägliga småungar som slänger ut skräp genom elektritjkafönstret och gräla på turister som går förbi DaVinci-tavlor på Eremitaget utan att titta, om inte babushkorna? Vem skulle hjälpa en när man är hopplöst borttappad om inte en liten skrynklig babushka med blommig huvudduk och skarpa ögon? Listan på saker som bara babushkor kan göra är oändligt lång och babushkorna upphör aldrig med att förvåna den. Den energi, skarphet, vänlighet och livserfarenhet som en rysk babushka kan ha, kan inte ens jämföras med finsk sisu.

Här är antagligen en av Kostamus patrull-babushkor i civilklädsel. Vem annan än babushkorna bryr sig t.o.m. om duvorna?





Kommentarer
Postat av: ..:emmi:..

Vad lustigt - varför finns int de såna här..? Här hötter tanterna nog också med nävarna, men bara åt ungdomar som cyklar på gångbanorna...

2009-01-30 @ 15:14:56
URL: http://emppu.blogg.se/
Postat av: ..:emmi:..

Du ha int riktigt sagt någonting om ändringarna jag gjort... Kollar du ens nånsin dina kommentarer förresten..?

2009-02-01 @ 19:28:22
URL: http://emppu.blogg.se/
Postat av: Sasha

Joo, såklart ja kollar kommentarerna! Jag kom bara int på va jag sku svara på din förra kommentar. Och i finn fem fel-leken har jag bara hittat ett ännu: textsizen! Vihjeitä, kiitos!

2009-02-06 @ 13:51:02
Postat av: ..:emmi:..

Du tycker int att texten är lite luftigare då?

2009-02-08 @ 12:21:23
URL: http://emppu.blogg.se/
Postat av: Sasha

Nå joo, men de hör ju ti samma som att bokstäverna e större tycker jag.....

2009-02-09 @ 11:11:46
Postat av: ..:emmi:..

Nå nej, det är ju två helt olika juttun att ändra i när man kodar...

2009-02-14 @ 07:02:34
URL: http://emppu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0