Så mycket att säga...

... och så lite tid. Jag vill skriva om Anna-Lena Lauréns föredrag på Koulu förra veckan och om helgen i Helsingfors med Playme, drag day, hundar och ungar och allt vad den annat innebar. Jag vill skriva om den stora chocken på måndag morgon när Victor berättade att det har varit bomber i metron i Moskva. På stationen där jag steg av varje morgonen i tre månader när jag skulle till jobbet, Park Kultury! och så vill jag skriva om min arbetsansökan som jag skickade in tidigare idag... men jag hinner bara inte! Måste jobba. Måste packa. Imorgon kväll sätter sig tio glada Rysslandsresenärer förhoppningsvis i Nikolajs minibuss och börjar sin skumpande färd mot Sortavala! Jag är en av dom och det ska bli så otroligt ROLIGT att få vara i Ryssland igen! Har inte ens själv förstått hur mycket jag har saknat det!

Счастливый билет

Turun Pietariseura (jo, jag vet, den har ett svenskt namn också, men jag gillar det finska mer) hade vtornik-föreläsning om Anna Karenina idag och jag funderade länge om jag skulle gå eller inte. Victor och de andra i druzjbagänget skulle till Proffan kellari för att planera samarbeta med ryskaföreningarna Slava och Troikka vid TY och Kauppis, så jag fick inget sällskap, men bestämde mig för att gå ändå. Och tur var det! Det var visserligen inte världshistoriens bästa föreläsning precis, tanten läste mest från sitt papper (som hon knappt såg) och citerade Georg von Wright. Nå, det var fullsatt och trevlig stämning och efter själva föreläsningen diskuterades Anna Karenina-pjäsen som går på Åbo stadsteater just nu. Jag skulle så vilja gå på den! Kan dock vara bra att ta med öronproppar dit verkar det som... Till sist, just när alla tänkte gå hem, brev det lotteri och vem vann om inte JAG! Gunnel drog min счастливый билет och så fick jag en flaska skumppa! Nånting bra med att ha otur i kärlek, hehe ;) Jag blev helt lyrisk över att ha vunnit, förde hem flaskan och gick sen ut på en skön rask promenad.



Mina tre stoltheter: skumppaflaskan, det frodiga påskgräset och de fina våriga gardinerna!



Ja, och så en till: strutsen Putin i egen hög person!



Putin i profil. Är han inte den sötaste?

Borsjtj?



Jag lagade soppa idag. Jag drabbades av en plötslig oanad matlagningsiver (vanligen brukar jag laga havregrynsgröt i mikron). Idag bestämde jag mig för att tömma kylskåpet och med dom ingredienser jag råkade ha blev det ganska ryskt: vitkål, rödbeta, morötter, linser, lök och kidneybönor. Pepparn var slut så salt, rosmarin och buljongtärning blev de enda kryddorna. Tyvärr är den vita klicken i soppan inte smetana, utan creme fraiche, men den gav ändå den rätta rysslandskänslan! Dessutom är tallriken inhandlad i Viborg och det gör ju inte saken sämre :)

Majak...

Idag har jag fyllt i startpengsansökning, kostnadskalkyl, verksamhetsplan osv. för min blivande firma och allt annat har verkat ganska klart, utom en sak: namnet på firman! En rätt väsentlig del alltså, tycker jag åtminstone... Medan jag chattade med Emmi om kluriga namn kom jag att tänka på att min goda vän Vladimir Majakovskij brukar vara en bra inspirationskälla. Jag började bläddra i Poslushajte!, men hittade inget riktigt bra ord. Nå, kanske Wikipedia kunde ha något bra ord, som är förknippat med Majakovskij? Där fanns mycket info om honom på ryska och en intressant grej: att gruppen Splean (Сплин) har en sång som heter Majak, där orden är tagna direkt ur Majakovskijs Lilichka! Vmesto pis'ma. Så nu är det Splean som är min nya mani. Kolla in sången här:

http://www.youtube.com/watch?v=oaSicf98fn4&feature=related

En stund funderade jag på att döpa firman "majak", men det låter kanske lite fånigt... så jag kom på en annan grej, men det är en hemlis ännu ;)

Nattlig inspiration

Äntligen har jag kommit igång på riktigt! Jag har ett nytt jobb på gång, är med och gör en nätkurs i ryska. Det har gått lite trögt hittills, jag hade fått ihop några stapplande dialoger om Anton och gospodin X på flygplatsen, men nu har det äntligen lossnat och jag har skrivit på riktigt! Användningen av dativ, yeah superinspirerande, haha :) Nå kanske det är min nya vårfrisyr som får fart på skrivivern. Jag var och snaggade mig idag och det är bara så SKÖNT!


Underbara kvinnor i Marlirummet

En dag i året kan vi kvinnor fira att det är bara VÅR dag! Internationella kvinnodagen den åttonde mars. Här i Finland är inte alla speciellt medvetna om den dagen, men den som har haft med Ryssland att göra vet att den typ är den viktigaste högtiden för ryssarna förutom nyårsafton och visst smittar det av sig på oss "wannabe-ryssar". Ryska ämnesföreningen Druzjba brukar alltid uppmärksamma kvinnodagen på något sätt, ofta med middag på restaurang, men i år var det Sitz i Marlirummet istället :) Eftersom så gott som varje druzjbait älskar att klä ut sig var temat att klä ut sig till en kvinna man beundrar och vi fick bl.a. se Edith Piaf, Emma Goldman och Evita Peron. Själv var jag min stora idol Anna Politkovskaja. De som dock stal showen var två ytterst eleganta anonyma äldre damer, den ena med tofsar och den andra med duk på huvudet... och vad är en kvinnodag utan blommor!? Nu har de ljuvliga tulpanerna slagit ut och ger vårstämning :


















Sasha on ice!

Sådär, nu har jag skrunnit! Kuppis, solsken, Vitja, varm kakako, muffins - perfekt! Mina stackars skridskor hade legat oanvända ända sedan jag gick i gymnasiet så de var inte riktigt på topp, men roligt var det ändå! Och jag har faktiskt stått på skridskor några gånger efter gymnasiet också: i Izhevsk och i Petrozavodsk, så på nåt sätt är skrinning förknippat med Ryssland för mig nu...

Jag försökte få hit en video som bevismaterial, men det lyckades inte så det får duga med bilder!







Rohkeus

Hur kan man bli så inspirerad av nånting så simpelt som en kalender?!? Jag fick Paulo Coelho-kalendern Rohkeus av Mamma på lördagen o den är bara så fiiiiiin.... Bilderna är helt ljuvliga och så finns där en massa finurliga citat ur Coelhos böcker (På dagens uppslag: "Elämä erottaa joskus kaksi ihmistä vain siksi, että he ymmärtäisivät kuinka paljon he merkitsevät toisilleen"). Jag blir helt lyrisk och får lust att skriva dikter när jag bläddrar i kalendern... Inte är livet så tokigt trots allt!



RSS 2.0