Lite boktips...


Jag har varit ovanligt flitig med läsandet den här sommaren. Jag är faktiskt nästan lite imponerad av mig själv. Visserligen har de olästa böckerna ökat snabbare än de lästa, men ändå... Jag tänkte skriva om de tre senaste jag har plöjt igenom:


"Ängeln i Groznyj" av Åsne Seierstad. Min tjetjenien-mani fortsätter, eller egentligen började jag läsa den här boken före jag läste Politkovskaja-boken som jag skrev om för ett tag sen, nå anyway. Seierstad är modig. Under det första Tjetjenien-kriget i mitten av 90-talet befinner hon sig i Groznyj. Med hjälp av vänliga människor och mycket ihärdighet får hon träffa många intressanta personer med mycket att berätta. Hon bekantar sig bl.a. med Hadizat Gataeva, som kallas ängeln i Groznyj eftersom hon tar hand om föräldralösa och hemlösa barn, ger mat åt dem, är som en mamma för dem. Det är 1996 när Seierstad lämnar Tjetjenien och tio år senare känner hon att hon måste dit igen! Då är det inte längre lika lätt för en utländsk journalist att komma in i den lilla delrepubliken och hennes väninna hjälper henne att klä ut sig till tjetjenska och tack vare väninnans kontakter slipper hon passkontrollen vid flygfältet i Groznyj. Staden har börjat byggas upp efter kriget och överallt finns porträtt av Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens nuvarande president och den före detta presidenten, Ramzans avlidne far, Achmad Kadyrov. Det ser ut som att allt håller på att ordna sig, att landet börjar komma på fötter. Men det är långt från sanningen. Det råder kaos: kidnappningar, mord, tortyr. Vem ligger bakom det? Jo, Ramzan Kadyrov och hans män. Och bland allt det där försöker Hadizat fortfarande rädda barn.
   Boken är lätt att läsa, men innehållet är tungt. Jag får en enorm lust att åka dit själv och se med egna ögon hur det ser ut i Groznyj. Samtidigt vet jag att allt det där som Seierstad skriver om i boken pågår ännu idag. Folk förs bort och mördas, barn lider. Groznyjs ängel själv har flyttat till Litauen med sin man och ett tjugotal barn och har där dömts till fängelse för bl.a. misshandel av barnen, i en rättegång vars giltighet ifrågasätts. Det är svårt att förstå att Seierstads bok verkligen kan vara sann, kan livet vara så hemskt? Men när man samtidigt följer med vad som händer i nyheterna förstår man att den är det och det gör den så bra...


"Sovjetunionens roliga historia" av David Cesarini och Claes Ericson.
Nu låter det som att det här är någonting mycket muntrare än den förra boken jag skrev om. Och visst är det sant. Varje avsnitt börjar med en politisk anekdot, som på något sätt berör temat i fråga. När man behandlar Brezjnev-tiden finns t.ex. den när Brezjnev i sitt tal under OS i Moskva säger "Ooooooo" och hans assistent avbryter honom: "Kamrat Brezjnev, hoppa ner en rad. Det där är de olympiska ringarna".
   Jo, humor är bra och med humor kan man behandla också svåra frågor. "Sovjetunionens roliga historia" är inte enbart rolig, den är också allvarlig och tragisk. Den beskriver revolutionen, hur bolsjevikerna tog makten, hur Lenin blev allt mer enväldig och hur han före sin död varnade de andra inom kommunistiska partiet för Stalin. Stalinterrorn, angivandet, misstänksamheten mot alla, säkerhetstjänstens brutalitet och händelserna ända fram tills Putin tog över efter Jeltsin blandas med roliga anekdoter och fina propagandabilder. Lättläst och intressant.


"Sommarljus - och sen kommer natten" av Jon Kalman Stefansson. För en gångs skull har jag läst någonting som INTE har med Ryssland att göra. Istället handlar den om Island! En liten by på Island. Det verkar som en hemskt tråkig, rentav dödstrist liten by, men ganska fort märker man att där händer en hel del... Otrohet, spökerier, en som plötsligt börjar drömma på latin och blir kallad Astronomen, mer eller mindre ensamma människor, djur, hav. Stefansson skriver enormt roligt, vackert och intressant. Imellanåt känns det som om det handlade om en by på 1800-talet, men så väver han skickligt in moderna funderingar bland beskrivningarna av bybornas vardagsliv: han ifrågasätter konsumtionssamhället, talar om terroristattacker, om behovet av lugn och ro, om klimatförändringen, om den västerländska kulturens undergång... Absolut läsvärd bok! Men slutet gjorde mig lite ledsen...




Jeeeee!

Så här länge orkade jag deppa över Tommi Eviläs missade finalplats och spjutkillarnas missade medaljer... Nu är jag bara helt jättesupermegaGLAD och imponerad över att Finlands damlandslag vann första matchen i fotbolls-EM! De kämpade och slet och lyckades klå Danmark med 1-0. Målvakten var en räddande ängel och hemmapubliken på Olympiastadion hejade på för fullt hela tiden. Jag fick tårar i ögonen för det var bara så fint. Nästan finare än när herrarna spelar. Mera kämpaglöd och mod. Och VILJA.

Aj jo, och nästa helg är det friidrottslandskamp Finland-Sverige, årets höjdpunkt! När ett "elände" är över så börjar nästa. Timtal framför tv:n. Så är det väl när man är en galen penkkiurheilija!





Bittert

Bara bittert.

Tsemppiä Tommi!

Hihi, ikväll är det dags! Längdhoppskval... Jag och min nästan lika patriotiska kompanjon som ni ser på bilden ska heja Evilä till final så det bara ryker om det! Det är förresten tungt med friidrotts-VM. Min rygg kommer att vara helt knäckt efter åtta timmar per dag framför tv:n i nio hela dagar...



Sköna människor

Jag råkade se en reklam för ett nytt program på FST5 och jag blev så glad! Programmet heter Sköna människor och programledaren är en skäggig finlandssvensk medelålders man, Calle Lindholm. Okej, det låter inte så spännande precis! Men det som gör mig på gott humör är att Lindholm har förstått något som långt ifrån alla finländare, speciellt i hans ålder, ens brytt sig om att försöka förstå: att utlänningar inte är farliga, inte kommer från en annan planet, utan är människor precis som vi! Han vill försöka öppna våra ögon och spräcka våra fördomar genom att bjuda in intressanta, sköna människor från olika länder och kulturer. De lagar mat, dansar, umgås och sprider livsglädje. Härligt :)

Att jobba eller att inte jobba

Jag borde söka jobb. Det är det jag officiellt "håller på med" just nu. Men i själva verket läser jag bara maniskt en massa om människorättsaktivister i Ryssland. Kan inte det vara ett jobb? Vem vill anställa mig? Är det inte bra att känna till vem som är nationalbolsjevikernas ledare, hur det står till i Tjetjenien och att det just har getts ut en ny bok om kriget i Georgien, sett ur ett annat perspektiv än Putins? Наша общая боль ('vår gemensamma smärta') heter boken. Jag undrar om det är svårt att få tag på den...

Jag talade just med Emmy och vi konstaterade att sommaren känns mycket längre och soligare och somrigare när man inte har ett jobb. Helt dumt att jobba! Utom att man blir ganska pank utan jobb, påpekade Emmy sen. Typiskt. Trist. Alltid ska pengar förstöra en bra grej.

Men jag vill inte vara en samhällsparasit som lever på andras pengar, så det är väl bara att sätta igång och leta igen...

Inte igen...

Det är inte länge sedan Andrej Kulagin, en människorättsaktivist som undersökte förhållandena i de ryska fängelserna, hittades mördad utanför Petrozavodsk. Tänk, utanför vår lilla fredliga stad, nära Kljutjevaja där min kompis Hanna bodde förut! Det känns extra kusligt... Tidigare i sommar har det också rapporterats om bla.a. mordet på den tjetjenska människorättsaktivisten Natalia Estemirova och nu idag kom följande offer: ledaren för organisationen Спасем поколение ('Rädda generationen') Zarema Sadulaeva och hennes man Alik Dzjabrailov. Organisationen jobbar med att hjälpa barn som fått lida pga. krigen i Tjetjenien. Enligt Novaja Gazeta mördades en annan av organisationens medarbetare år 2005.

Medan jag läser Novaja Gazata för att få veta mer om morden dyker där upp en ny text: en journalist har mördats i Dagestan. Tar det aldrig slut? Och det värsta av allt är att de som är ansvariga för alla kidnappningar och mord alltid går fria! Nu har ju en ny rättegång i Politkovskaja-fallet inletts, men den leder knappast någon vart. Ett par unga tjetjener som är åtalade för medhjälp till mordet är de enda som hittats. De som beställt och utfört morden får man aldrig tag på. Det är inte så svårt att lista ut varför...

Rysk dagbok

Jag läser den sista boken som Anna Politkovskaja hann skriva innan hon mördades i oktober 2006. "Rysk dagbok" gavs ut efter hennes död och den är, som namnet vittnar om, skriven i dagboksform. Vissa dagar skriver hon långa texter om det politiska läget i Ryssland, medan hon andra dagar enbart kort konstaterar att någon igen har förts bort och torterats i Tjetjenien. Hon är extremt kritisk mot myndigheterna med Putin i spetsen, men också demokraterna får sina fiskar varma. De olika oppositionella demokratiska rörelserna, t.ex. Jabloko-partiet och Högerkrafternas Förbund störs av inre stridigheter och ständiga kompromissförsök, som gör att den egentliga protesten och framstegen uteblir. Politkovskaja konstaterar bittert att läget ser dåligt ut när det är kommunisterna som är de mest progressiva inom oppositionen.

Det är ganska deprimerande att läsa Politkovskajas bok. Jag blir så arg och upprörd när jag läser, men ändå vill jag bara läsa mer och mer och mer. Samtidigt som jag känner mig maktlös när det står om alla korrumperade domare, misshandlade rekryter, mödrar som förlorat sina barn osv. blir jag också inspirerad att göra något. Men jag vet inte riktigt vad. Läs själv så vet ni hur det känns! Jag rekommenderar verkligen boken! Om inte annat så för att öppna ögonen.


Hemlös

Sommaren är visst inte riktigt nån bra bloggtid. Svårt att ge sig tid till sånt och bra är väl det egentligen. Man hinner nog sitta inne och skriva sen när vintermörkret och -kylan sänker sig över oss. Just nu yrar jag bara omkring och njuter av livet. Hemlöshet är lite som ensamhet: när den är frivillig och tillfällig är den härlig! Matkahuolto borde ge mig en hedersmedalj för att jag är en så flitig bussresenär, jag flänger omkring mellan Dalsbruk-Rosala-Åbo-Helsingfors-Borgå och ibland blir det en liten avstickare någon annanstans. Typ till FACES etnofestival i Billnäs. Där uppträdde bl.a. ett ryskt band som heter Dobranotch och en dansgrupp, Aurora Borealis, där medlemmarna hörde till olika pyttesmå minoritetsfolk i Nordöstra Sibirien. Båda grupperna var jätteduktiga. Dessutom blir jag bara så glad av hela faces-stämningen. Jag smittades så till den grad att jag köpte ett par härliga bruna hippieaktiga haremsbyxor, hihi :)

Nu sitter jag i Victors lilla gårdskarlsstuga på Lekholmen och slappar medan han städar bastur. Det ska bli avslutnings-swing idag i kapellet och imorgon söker jag mig vidare mot Dalsbruk. Jag är förresten så lycklig för att jag träffade Momi och Moffa igår. Jag ringde till Momi och frågade om jag får hälsa på henne och hon lovade t.o.m. att spara dammsugandet åt mig. När jag kom dit hade hon ändå dammsugit, för hon hade kommit på att hon vill passa på och hälsa på Moffa på ålderdomshemmet när jag var med. Hon hade inte varit där på tre veckor och jag blev helt rörd av att se hur glad hon var att se honom. Och han var på riktigt gott och pratsamt humör. Jag bara önskar mest av allt att han skulle vara frisk...

Jag läste just mitt "Stora semesterhoroskop" i Svensk Damtidning (Momi hade samlat ihop en stor bunt tidningar som jag fick) och det börjar så här: "Dina noggranna planer för sommaren ställs åt sidan när något plötsligt och oväntat inträffar i slutet av juni." Jag vet inte riktigt vad det där plötsliga och oväntade är, men mina sommarplaner har verkligen gått totalt upp i rök. Jag hade planerat att stationera mig på Rosala och sitta där och skriva fina arbetsansökningar, eventuellt undervisa alla som vill i ryska och syssla med frivillig översättning för Amnesty. Men det liksom bara inte blev så. Amnesty svarade aldrig på mitt mail. Ryskakursen rann ut i sanden och visserligen har jag varit mer än vanligt på Rosala, men inte ensam! Jag har haft planktävlingar (tävlingar i olika grenar -> förloraren tvingas gå på plankan) med mina kusiner, spelat oändligt många klöver sjuor, simmat, bastat, grillat och inte ens haft datorn med mig. Hittills har jag skickat två hela arbetsansökningar. Men jag SKA! Sen. Sen när jag bor i Åbo igen. I september flyttar Victor och jag in med vår nya kämppis, en bestämd, lite korpulent kattfröken vid namn Ofelia. Sen ska jag göra allt vettigt som behövs! Nu njuter jag bara :)









RSS 2.0