Glad och ledsen

Jag blev så glad när jag hittade vihreä lanka-sajten på nätet! Den borde alla kolla på! Där finns en massa bra tips och idéer hur man kan leva lite grönare och skönare... Där finns t.ex. recept på billig vegemat - perfekt för mig som just har slutat äta kött! Kolla nu genast på www.vihrealanka.fi !!

Solsken, värme och glittrande hav. Emmi och jag satt på färjan från Rosala och allt var perfekt, tydligen lite för perfekt, när mamma plötsligt ringde och berättade att MICHAEL JACKSON ÄR DÖD. Jag förstår inte riktigt. Han måste ju alltid finnas! Världen utan Michael Jackson är ju som... som jag vet inte vad... en fyr utan lampa eller nånting... När jag var liten var jag ett hängivet Michael Jackson-fan. Jag lyssnade på hans musik, hade planscher på honom på väggarna och inbillade mig att jag hette Jasmine Jackson och var hans syster. Men så blev han underligare och underligare, samtidigt som hans näsa krympte och hans härliga chokladfärg försvann och jag glömde nästan bort honom. Men det känns så konstigt att han inte alls finns mer. Kanske det är bättre så, för han mådde nog inte så bra, men ändå....

Fula Finland

Jag fick en aha-upplevelse idag. Jag har kanske nån gång undrat litelite över varför jag egentligen är så förälskad i och beroende av Ryssland, men nu har jag eventuellt fått en litenliten del av svaret. Jag tittade på ett program som heter "Fula Finland" ("Ruma Suomi"), det var del 1 av 8, och i dagens avsnitt tittade man på hur många gamla fina byggnader i Åbo har ersatts av fula betonglådor. Astrologen Eero Valtoja som intervjuades sa att 1900-talets tre främsta brott mot mänskligheten var "kommunismen, fascismen och funktionalismen". I programmet jämförde man Åbo med Viborg och konstaterade att Viborg sorgligt nog är Finlands "bäst bevarade" stad. Även om stora delar av Viborg är i hemskt dåligt skick står de vackra medeltida byggnaderna åtminstone kvar. Kanske det finns någonting positivt med den hopplösa ryska byråkratin, som försvårar alla slags beslut, trots allt... och det är nog det där gamla, slitna, vackra som i mina ögon ger en stad sin CHARM, så jag tror det är därför jag trivs så bra i Ryssland. De fula lådhusen finns ju inte precis bara i Åbo, utan i de flesta finska städerna, och jag säger förstås inte att en rysk betongförort är speciellt mycket vackrare, men t.ex. i S:t Petersburgs eller Viborgs centrum finns en massa gammalt bevarat medan Åbo centrum har ett par malplacerade vackra byggnader runt torget, typ ortodoxa kyrkan och Åbo Svenska Teater. Resten är kanske "funktionellt", men ack så fult.

Resultat av aha-upplevelsen:
1. En iver att gå med i Meidän Turku ry och försvara gamla fina hus i mitt Åbo.
2. En Viborgslängtan som nästan får mig att fylla i nästa visumansökan redan nu idag. Jag vill till Monrepos!
3. En sorgsen tanke på min stackars kära rivningshotade Sampo-elokuvateatteri i Petrozavodsk. En väldigt fin byggnad som tyvärr är i så dåligt skick att den rasar när som helst. Och det är ju КРИЗИС så ingen har råd att renovera den :(

Sasha is not in Rasha anymore...

Oj hjälp, det är över två månader sen jag har bloggat sist! Öh, jag har aldrig sagt att jag är nån flitig bloggare... och jag är glad att pausen inte beror på att det har hänt så lite att jag inte har haft någonting att skriva om, utan snarare tvärtom! Det har hänt en massa sen sist. "Hotell Kalinina" har haft en massa gäster igen och jag har firat första maj och segerdag, haft picnic i diket i en vepsisk by, blivit förvillad av djävulen, deltagit i finsk-ugriska konferensen IFUSCO och bett att finlandssvenskan ska få bli ett finsk-ugriskt språk!, upplevt vita nätter i Murmansk, köpt en samovar från stamkrogen Joučen (alltså Swan) för 500 rubel, haft megafest för alla jag känner i Petro, röstat i EU-valet på konsulatet och så det kanske mest radikala: kommit hem till Finland!

Jag är alltså hemma, men hemlös. Emmi slängde ut mig ur sin frimärksstora lägenhet för att jag ställde till sånt kaos och hos mamma och pappa är jag lite inneboende nu... och till hösten ska Victor och jag flytta in i Marias lägenhet i Åbo när hon far till Frankrike. Där kommer även katten Ofelia att bo med oss, intressant! Fram till dess kommer jag väl att yra omkring: Dalsbruk-Rosala-Åbo-Borgå-Dalsbruk-Helsingfors-Rosala osv. osv. Härligt med sommar och frihet!

RSS 2.0