Bronsmedaljer och inspirerande bloggar

Jeee, idag fick två finska damlag brons i OS: stafettlaget i skidning och hockeylaget! Äntligen börjar det komma medaljer och det är verkligen på tiden... men bättre sent än aldrig, лучше поздно чем никогда! Jag har egentligen inte alls tänkt titta på OS-tävlingarna för vi har inte ens nån tv (eller egentligen bara ingen digibox) och jag är inte lika sportgalen som förut, MEN när det gäller kan jag ändå inte låta bli så nu går internet-tv:n het! Och visst blev jag helt darrig och nära hjärtattack när det blev förlängning i damernas hockeymatch mellan Finland och Sverige och alla spelade som galna. Och visst var jag nära en tår när hela damlejonlaget skrålade nationalsången inför fullsatt publik efter att de hade lyckats få in det avgörande målet.

Dom inspirerande bloggarna hittade jag via Underbara Clara (http://www.folkbladet.nu/?cat=89) som Emmi har fått  mig att börja läsa. Claras blogg hade nominerats till en av Sveriges bästa gröna bloggar och bland de andra fanns en som heter Ett liv utan plast (http://livutanplast.blogspot.com/). Tänk om man kunde leva ett liv utan plast! Eller såklart det är möjligt, men i dagens Finland ganska svårt. Jag har funderat på att göra ett experiment: en plastfri vecka, alltså en vecka då jag inte skulle köpa en enda produkt som består av plast på nåt sätt! Kanske jag testar nästa vecka....



Komiskt tågkaos

VR verkar aldrig ha sett en snörik vinter förut, med tanke på det kaos som har uppstått i tågtrafiken. Borde man inte på våra breddgrader vara någorlunda förberedd på snö? I Ryssland fnissar de, enligt Iltasanomat, åt vårt tågkaos. Där går tågen helt som vanligt och typ bara snabbtågen mellan Piter och Moskva är ibland tio minuter försenade. Ryssland är ett äkta TÅGLAND! Fast ingenting annat skulle funka kan man vara säker på att tågen gör det :) och folk förstår att ta tåg när de ska nånstans, istället för bil som här hos oss.

Men visst blir det mer jobb på vintern... det fick vi erfara i fjol när vi åkte omkring i Karelen i -20 och såg hur provodnitsorna stod och hackade bort såna här trevliga klumpar under tågtoaletterna när tåget stannade på nån station :)


Plastpåsfritt Moskva?

Visst funderas det mer än jag trodde på ekologiska frågor i Ryssland. Jag håller ännu på med min översättning och råkade snubbla in på en sajt som heter babygreen.ru och som främst är riktad till småbarnsföräldrar, men som har en massa annat intressant än babyartiklar också. Där finns till exempel en экословарь (eko-ordbok), ekologiska recept och diverse artiklar om allt från hybridbilar till sopsorteringstips. En artikel som jag fastnade för handlade om att Moskva ska försöka minska på antalet plastpåsar, eftersom Moskvaborna varje år dumpar ca. 500 000 ton plastpåsar på stadens soptippar. Men hur ska ryssarna kunna sluta använda sina kära пакеты (plastpåsar)? Jag och min kompis Hanna brukar skratta åt ryssarnas förvåning när man tackar nej till en plastpåse i butiken: de stirrar på en och säger "Ну, это же бесплааатно!" (Nå men det är ju graaatis!"). Får se hur det går...

http://www.babygreen.ru/news/2009/11/23/141/



PS. Under полезные ресурсы nere på sajten finns linkar till andra ryska ekosajter.

Alexandra-institutet...

... inte att förväxla med Alexandersinstitutet, hihi.

Vad ska jag riktigt heta? Jag är nog annars helt nöjd med mitt namn, men nu är det så att jag borde hitta på ett firmanamn åt mej. Toiminimi liksom. Victor föreslog Alexandra-institutet, maffigt, men kanske lite för ambitiöst ändå... Har nån annan några förslag? Alkko skulle kanske vara bra, hehe. Det kallar mina kusiner mig...

Klimatvänligt på ryska

Jag håller på med ett översättningsjobb om klimatvänligt resande, en svensk text som ska bli ryska (jo, jag vet, man ska bara översätta till sitt modersmål, men det här är bara en kort text och jag ska låta nån rysk kompis kolla den när den är klar...). Jag var först lite orolig om det alls finns sådana ord som t.ex. koldioxidfotavtryck på ryska, men visst finns det det. Wikipedia är ett jättebra hjälpmedel när man ska läsa in sig på nåt tema för att kunna översätta. Där hittar man de flesta termerna och begreppen som kan behövas och nu efter ca. en timmes surfande på Wikipedia har jag blivit riktigt ivrig (nästan besatt av) att hitta mer o mer information om klimatvänlighet i Ryssland. Jag hittade en ganska rolig länk till en sida där en rysk typ hade sammanställt lite fina tips och idéer hur man kan spara energi och vara snäll med vår jord. Släcka lampan efter sig, sopsortera, använda tygkasse (матéрчатая сýмка heter det på ryska) låter kanske som självklarheter för oss, men i Ryssland är det inte så självklart. Och visst behöver vi finnar också påminnas! Själv sitter jag här med gardinerna fördragna och lamporna tända (får migrän av för stark sol...) trots att den där sajten just har uppmanat mig till motsatsen!
Nå egentligen var det inte det där med ekologin som jag ville säga nu, utan bara att det känns som om jag LÄR MIG nånting nytt på ryska första gången på länge. Jag har liksom inte pluggat nån ryska på länge utan bara levt på det gamla som jag lärt mig för länge sen, men nu känns det jättebra att lära sig nytt!

Här är länken förresten: http://sites.google.com/site/oleg326756/home
Kanske nån annan också får inspiration! Jag ska lägga den till min vkontakte-sida så alla ryska polare kan få sig en tankeställare :)

Rysshatande finnar?

Idag ordnade Suomi-Venäjä-Seura en föreläsning på restaurang Koulu och Victor och jag var (såklart) där, hihi. Vi blev till och med medlemmar i föreningen för att få gratis inträde... Föreläsaren hette Arvo Tuominen och han har gjort många dokumentärer om Ryssland och nu berättade han om Rysslandsbilden i finsk media. Det kom inte precis fram någonting helt totalt nytt som jag inte skulle ha haft en aning om, men var ändå riktigt intressant. Och Tuominen var väldigt pro-Ryssland! Någon i publiken frågade t.ex. om han någon gång har haft problem när han har jobbat i Ryssland, typ med byråkrati och sånt, men det hade han aldrig (!) haft. Nå, som han sa handlar allt om att ha rätt inställning när man har med Ryssland och ryssar att göra! Just det, jag håller med. Och så gillade jag speciellt en grej som han sa, det lät typ så här:

" Man ska försöka förstå vad Ryssland ÄR - inte hoppas att Ryssland skulle vara sånt som man själv vill att det ska vara."

En liten fuskstart...

Jag knycker en lista av Emmi så att jag kommer igång med skrivandet utan att behöva använda min hjärna för den behövs till annat....


Vad får du oftast komplimanger för: Mitt smajl :)

Vad säger du för att imponera på någon: Berättar om mina vilda äventyr i Ryssland, haha!

Hur imponerar man på dig: Man talar bra ryska, är ett socialt geni, dansar bra o kan spela fotboll. Om man sen ännu ser hemskt bra ut o kan sjunga blir jag snarast avundsjuk o bitter.

Sprit, cider, vin eller öl: cider, nam!

Är du musikalisk: Inte det minsta :(

Vad dricker du helst när du är törstig: Vatten eller saft


Tycker du om sushi?
Nope, jag har fått lära mig när jag var liten att alger o sånt e farligt...

Vad äter du helst när du ser på film: popcorn

Antal timmar sömn inatt: vet inte, ganska många nog...

Vad använder du för schampo: Dermosil (låter snuskigt på ryska, men som tur e det inte ryskt)

Hur gammal är du: nästan 28, men känner mig mer som 5.

Gröna eller röda äpplen: Gröna.

Vanligaste färg på dina kläder: Hmm, jag kanske har mest svart, men oliv- eller limegrön är ändå den färgen som jag förknippar med mina kläder o som jag spanar efter i klädbutiker.

Favorit dryck på morgonen: te!

Rakar du benen: Sporadiskt... men gjorde det faktiskt igår.

Vilken tid gick du upp idag: halv 10. den arbetslösas lyx :)


Har du strumpor på dig nu:
Yllesockor.

Tycker du det är viktigt att ha märkeskläder: Nej, verkligen inte! Jag tycker det är viktigare att INTE ha märkeskläder.

Vill du gifta dig: Nej, det är nog inte min grej, men ibland dyker tanken ändå upp i mitt huvud...

Vill du ha barn: Jag tror inte det. Min hjärna säger åtminstone att jag måste skona den stackars individen som skulle vara tvungen att leva i den här världen o dessutom ha mej till förälder, men ibland när jag ser sötasöta ungar så säger resten av mej nånting annat. Så jag vet inte vad jag ska lyssna på...

Biter du på naglarna: Jo.


I'm back.

Hej. Jag har funderat på att avsluta bloggen helt. Jag skriver ju aldrig! Men nu beslöt jag att jag skulle ge den en chans iallafall... så nu ska jag försöka skriva OFTA. Och jag vill ha MYCKET kommentarer så jag hålls inspirerad! Hmmm, jag tror skrivtorkan beror på att det är så länge sen jag var till Ryssland och fick gödsel åt min själ. Tur att jag ska dit i början av mars, hihihihi... *längtar*

RSS 2.0