Böcker, böcker, böcker...

Jag är en periodläsare. Ibland kan det gå flera månader då jag knappt öppnar en bok och ibland sträckläser jag fyra böcker i rad. Tyvärr är köptakten oftast hårdare än lästakten, så jag har mängder av böcker som bara väntar på att bli lästa!

Just nu är jag inne i en läsperiod och jag vill bara läsa slut en bok för att få börja med nästa! Inte för att man måste vänta - jag läser ofta flera böcker parallellt. Den senaste jag läste slut var Victor Malareks "Natashat - seksibisneksen uhrit", som  var intressant men hemsk. Jag kan inte fatta hur vissa anser sig ha rätt att köpa och sälja andra människor, lura iväg dem till främmande länder, hålla dem inspärrade, misshandla dem och tvinga dem att sälja sex! Visst vet vi alla att det förekommer människohandel, men hur grym den verkligen kan vara och hur stor roll korrumperade poliser och tjänstemän spelar i att låta den fortgå kunde jag inte förstå förrän jag läste "Natashat". Inte förstår jag ännu heller helt, men ens lite...

Efter "Natashat" är det dags för nånting lättsammare: ryska kärleksnoveller i översättning av Kristina Rotkirch. "Att begrava en ängel" heter boken och den finns på bild i mitt förra blogginlägg. Efter den väntar bl.a. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", "Löpgravsvägen" och "Anna Karenina" på nattduksbordet och några hundra andra i hyllan.



Jag beklagade mig på Facebook över att jag inte kommer att få någon post längre, eftersom mina kontoutdrag och räkningar hädanefter kommer endast i elektroniskt format. Det dröjde inte länge innan det första sympatikortet damp ner i postlådan :) Tack snälla Mamma! Kortet passar ju perfekt som illustration för min bok-text!

Mina fina inköp

Min syster Marknadsföringsstudenten tog mig med på observation idag. Först observerade vi kunderna på Claes Ohlsson, men märkte rätt fort att vi inte fick ut någonting värt att rapportera om, så vi gick till café Aschan (uttal valfritt) i Hansakvarteret istället. Där åt vi tårta, drack te och observerade så det stod härliga till. Vi kunde nästan ha skrivit en hel roman om businessmannen borta i hörnet: "Han jobbar säkert här i närheten", "Titta, han köpte två koppar kaffe, han är helt säker på att den han ska träffa dyker upp", "Oj, han sitter ju där med henne den där blonda", "Månne de har en romans..." osv.

Efter att ha iakttagit Aschans kunder i nästan en timme tog vi en sväng förbi café Brahe för att bekräfta våra aningar att Aschan främst lockar äldre människor, medan unga hänger på Brahe och visst stämde det. I motsats till lugna sköna Aschan var Brahe fullt med ungdomar och verkade främst stökigt och bullrigt. Sådär, då var jobbet gjort, sen kunde vi shoppa loss :)

Jag blev helt kär i tre små elefanter. ♥ Dom bor i vårt sovrum nu.



Min Krisse Salminen-vänbok blev proppfull för fem år sen och jag har fått en massa nya härliga vänner sen dess, så därför behövde jag absolut en ny vänbok. Smiley World :) Under den skymtar också mappmellanbladen som jag fyndade.



Jag skulle bara snabbt titta in på Akademens bokrea och inte köpa nånting som belastar mina redan bångnande bokhyllor. Men det gick som det brukar (som smurfarna säger)... Jag kunde bara inte låta bli Kristina Rotkirchs bok "Att begrava en ängel", där hon har översatt nya ryska kärleksnoveller. Hon kommer förresten till Åbo och håller föreläsning om rysk nutidslitteratur på arbis den 28.2 så till dess vill jag ha boken läst.



När jag kom hem väntade en blomma på mig på köksbordet




Vår fina purjolöksgröna vägg skymtar på två av bilderna, men jag tycker den är så fin att den förtjänar en helt egen bild. Den passar väl bra som avslutning. Gonatt!




PS.
Tänk vad mycket roligare grejer man kan ha för sig än att gå till skattebyrån eller översätta hemsidor till finska...


Ensam är stark - ibland!

Åh, vad ett ensam-hemma-veckoslut kan göra gott ibland! Ibland får jag så mycket energi av att vara ensam, jag får en massa gjort. Och de senaste veckorna har varit ett enda KAOS så nu behövde jag verkligen tid för att komma i kapp.

Efter julen i Dalsbruk for jag på jobb till Viking Line. Jag var ryskatolk i taxfree-butiken och hade jätteroligt när jag fick babbla ryska 10,5h per dag, men när jag kom hem efter de två veckorna på båten var jag helt kaputt! Dessutom hade vi huset fullt av folk och fä i nästan en vecka när jag kom hem: Emmy, Markus, Virve, Rasa, Mamma, Morris... jag var bara helt utan energi och så blev Victor och jag i strid hela tiden, jag missade en radiomedverkan, gick på onödiga "businessmöten" och fick helt enkelt ingenting vettigt gjort.

Förrän nu! Victor går på Alexandersinstitutets kurs i Helsingfors och jag har lägenheten för mej själv och det har jag verkligen utnyttjat, hehe! Vardagsrummet har genomgått en EXTREME MAKEOVER, nästan varenda möbel har bytt plats och det har blivit mycke städigare och finare och så har det dykt upp en lampa som Emmy och jag släpade hem från Ekotori :) Igårkväll låg jag på soffan under en filt och läste Anna Ahmatovas Rekviem-dikt i den nya lampans sken och njöt helt hundra av livet!

Jag skulle ta itu med Bukva-jobbet på allvar redan i början av den här veckan men det har förstås inte blivit av, men idag har jag gjort upp riktiga PLANER för Bukvas 2011. Jag har satt upp MÅL för Bukva. Bokfört. Gjort en preliminär BUDGET. Börjat planera den första RESAN som jag ska arrangera. Samt fått ett JOBBERBJUDANDE! Nu känns det som att jag har kontroll igen! Det behövs inte så mycket mer än lite mindmaps, knäppande på räknemaskinen, fantasi, te (okej, det behövs det mycket av!) och så framförallt lugn, ro och inspiration, så är allt på väg åt rätt håll igen :)



Petrozavodsk i ett nötskal

Oj, de två månaderna i Petrozavodsk bara susade iväg i blixtfart, jag hann knappt blinka och ännu mindre skriva fler blogginlägg. Men vilken skratt-terapi det var! Jag minns inte när jag senast har skrattat så mycket! "Petroskoin mafia" var samlad igen och vi hade galet roligt. På dagarna gjorde vi visum och skrattade oss fördärvade åt lustiga visumsökande eller pinsamma situationer i intervjubåset och på nätterna förbättrade vi världen i nån av Petros barer eller i min underbara sovjetnostalgilägenhet. Ibland sov vi nån timme "ja taas mennään"...

Hmm, nu låter det ju lite som att jag inte skulle ha gjort annat än jobbat och festat, men nog gjorde jag ju det... Jag tror bilderna får berätta mer:


Petroskoin mafia - dom bästa <3


Kostjas och Rominas härliga rysk-armeniska bröllop i Piter


Överraskningsparty och avskedsalbum för världens bästa Ganna


God mat på självständighetsdagsmottagningen i Nationalteatern där dom tyvärr inte längre visar några pjäser på finska :(



Pulkbacken bredvid eviga elden, jiihaaa!


Mina kära fiskare klädda i isbyxor


Dyrt te på stadens finaste restaurang med utsikt över Onegasjön. Vi var dom enda kunderna och jag var klädd i min nattröja...


Uttrycksfulla pepparkakor hos Ruusa


Cheburashka och häxor på den, öh, intressanta finsk-ugriska happeningen Ropivo


Dragkamp mellan "vepser" och "karelare"


Senaste karelska favorit-bandet: D'airot (som sjunger på finska). Undrar om det finns något annat band i världen med lika udda bandmedlemmar... latino-lovern, pahisen, datanörden och så coola sångaren Enska :)


Sprakastickor, Nuori Karjalas nyårsfirande några veckor i förtid samt en lätt förfriskad jultomte...


Ja och så var det redan dags att åka hem till Finland, snyft. Sista stoppet innan gränsen var i Jänisjärvi där de hade satsat ordentligt på julpynt :)

RSS 2.0