Klimatvänligt på ryska

Jag håller på med ett översättningsjobb om klimatvänligt resande, en svensk text som ska bli ryska (jo, jag vet, man ska bara översätta till sitt modersmål, men det här är bara en kort text och jag ska låta nån rysk kompis kolla den när den är klar...). Jag var först lite orolig om det alls finns sådana ord som t.ex. koldioxidfotavtryck på ryska, men visst finns det det. Wikipedia är ett jättebra hjälpmedel när man ska läsa in sig på nåt tema för att kunna översätta. Där hittar man de flesta termerna och begreppen som kan behövas och nu efter ca. en timmes surfande på Wikipedia har jag blivit riktigt ivrig (nästan besatt av) att hitta mer o mer information om klimatvänlighet i Ryssland. Jag hittade en ganska rolig länk till en sida där en rysk typ hade sammanställt lite fina tips och idéer hur man kan spara energi och vara snäll med vår jord. Släcka lampan efter sig, sopsortera, använda tygkasse (матéрчатая сýмка heter det på ryska) låter kanske som självklarheter för oss, men i Ryssland är det inte så självklart. Och visst behöver vi finnar också påminnas! Själv sitter jag här med gardinerna fördragna och lamporna tända (får migrän av för stark sol...) trots att den där sajten just har uppmanat mig till motsatsen!
Nå egentligen var det inte det där med ekologin som jag ville säga nu, utan bara att det känns som om jag LÄR MIG nånting nytt på ryska första gången på länge. Jag har liksom inte pluggat nån ryska på länge utan bara levt på det gamla som jag lärt mig för länge sen, men nu känns det jättebra att lära sig nytt!

Här är länken förresten: http://sites.google.com/site/oleg326756/home
Kanske nån annan också får inspiration! Jag ska lägga den till min vkontakte-sida så alla ryska polare kan få sig en tankeställare :)

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej! Måste bara säga nu direkt att jag på sikt är på jakt efter kanaler i Ryssland där man kan marknadsföra små ekoturismpaket i skärgården, så alla tips om ryska miljösajter och -organisatoner tas emot med tacksamhet. Miljö håller på att bli pop i Ryssland. På utbildningsmässorna frågar unga hela tiden efter utbildningsprogram i miljövård.

Mer funderingar i morgon när vi ses. :)

Har inte hunnit räta ut en enda krokig tanke i dag heller, bara så du vet. A

2010-02-18 @ 19:15:44
Postat av: Sasha

Jo, jag ska hålla ögonen öppna efter intressanta ekosajter på ryska. Roligt att vanligt folk i Ryssland börjar få upp ögonen för miljön. Tänk om sen ännu makthavarna skulle få det också... och typ inte tillåta att man dumpar avfall från cellulosafabriker i Bajkalsjön osv. Det protesterar ryska Greenpeace (гринпис России) mot och på deras hemsida kan man hitta en hel del intressant...



Det var roligt att ses! Jag fick en massa inspiration!

2010-02-19 @ 14:36:06
URL: http://sashulik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0